2023 Groningsvuur Oldambt

Op dinsdag 21 februari organiseerde Gronings Vuur Brandstof in Oldambt. Brandstof is een avond vol verhalen over de gemeente. Op deze avond leren we de gemeente kennen door te luisteren naar inwoners met kennis en kunde van het Oldambt. Zij delen verhalen, gedichten en muziek over de geschiedenis van het gebied en de gemeente. En over hoe nu de stand van zaken in het gebied is, bijvoorbeeld over het landschap, de natuur, de mensen en de cultuur. Wat weten we allemaal over leefbaarheid en klimaat?


Hoe een volk met minder genoegen nam en ook niet ander kon.

Het kon ja minder, ja. Armoede en uitzichtloosheid beperkte het leven van onze arbeiders op het weidse veld. Import kocht huizen en boerderijen toen het geen stuiver waard was. Dat was zo, ja.

Het kon ja beter, ja. De middagprak blijft goud. Behalve zondag en maandag, aan de patat met eierbal. Op woensdag glijdt nog steeds het Streekblad op de deurmat. Gezondheidsklachten en torenhoge prijzen bepalen het nieuws van de dag naast drukte rond het sluiten van het zwembad.

Mien jong, wil studeren in de Stad ja, en als het kan gaat hij ook liever werken in het ‘buitenland’. Pedaaltoeristen uit heel Holland komen in groten getale genieten van groen Oldambt. Wij maken liever een ritje naar de supermarkt in Duitsland.

Omgekeerde vlaggen wapperen nog steeds op het platte land. Het kan beter, ja. De veestapel gaat niet zonder protest op de mesthoop. De toekomst is een gefrituurde krekel, ja.

Veredeld graan op de velden trekt hippe bierbrouwers en luxe broodbakkers aan. Onze aardappels met stamboom worden wereldveroveraars. Wie geen groenten teelt denkt aan windmolens poten. De horizon knippert nu al oogverblindend af en aan, af en aan. Het kan beter, ja. Daar twijfel ik niet aan.

Niet zo zeuren, ja. Ga dan maar geïsoleerd verder met het leven. Zonnepanelen met subsidie zijn ondertussen niet aan te slepen. Duur zijn Accu’s en een warmtepomp en wat te denken van de prijs van een elektrische auto? We kunnen toch niet allemaal op hout gaan stoken, ja? Kappen, handen af van de laatste bomen aan de horizon. Laat ze in volle glorie staan, ze zijn zo sfeerbepalend.

Ach, ons Oldambt. Jongeren kunnen geen huizen kopen. Lege winkelpanden zonder dromen. Brand in Sodom voor verzekeringsgeld? Het moet niet gekker worden, ja.

Zullen we door het klimaat verzuipen of verdrogen? Ik ben het leven nog niet zat. Gooi een zaadbom onder kunsttofbloemen, start een plan van aanpak ja. Passie hebben we nodig en zicht op successen in het buitenland en wat hier zeker beter kan.

Laten we verder denken dan het verleden, het is nodig, ja. Broodnodig. Kleurverandering, in groen geel en roze. Het kon eerder wel minder, ja, maar laten we voor nu alleen nog maar met meer genoegen nemen. Misschien lukt alles niet in een keer, maar laten we bij het belangrijkste beginnen. En dat ben jij ja zelf ja!

Refia Doevendans voor Gronings Vuur, 21 februari 2023


Lees hier meer over deze bijzonder avond …