Dat het niet gemakkelijk is om een Nederlandse moeder en een Turkse vader te hebben, komt in deze semi autobiografische roman op een bijzondere manier naar voren. Zonder zelfmedelijden maakt Refia de verschillen in cultuur duidelijk op een eerlijke en bijna luchtige wijze. Geldgebrek , alcoholmisbruik en cultuurgerelateerde verschillen zorgen voor de nodige problemen in het gezin. Refia Doevendans schrijft op een rauwe en soms ook humoristische wijze over schone schijn, verborgen huiselijk geweld, dagelijkse zaken en het geschipper tussen soms onoverbrugbare  cultuurverschillen.

‘Je bent een Turk’
Zegt oma
Ik kijk verbaasd
‘Wat is dat, een Turk?’
‘Die is anders dan wij’
Ik kijk in de spiegel
En zie mezelf

scan
bestel
veel lees plezier!

Bestel hier het boek Thuis is het geweldig

Interview met Refia Doevendans bij het programma Uitgelicht van RTV1 op zaterdag 4 februari 2023.

Beluister hier het interview.

Refia Doevendans (1966) is naast schrijfster ook cultureel antropoloog, dichteres en pottenbakster. Doevendans is geboren in Turkije en heeft een Nederlandse moeder en een Turkse vader. Ze groeide op in Amsterdam West. Daarmee is haar debuut, de roman 'Thuis is het geweldig', op zijn minst semi-autobiografisch te noemen. De roman vertelt het verhaal van het huwelijk tussen de Turkse Ahmet en de Nederlandse Els in de jaren 60. Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van hun oudste dochter. In de eerste zeventig pagina's wordt beschreven hoe haar ouders elkaar ontmoetten, daarna beschrijft zij haar jeugd. Vanuit de onschuldige observaties uit haar jeugdherinneringen worden cultuurverschillen oprecht en onbevangen in beeld gebracht. Leven in armoede omdat al het geld naar familie in Turkije moet, de rol voor vrouwen in de Turkse cultuur, alcoholmisbruik en huishoudelijk geweld worden scherp geobserveerd. Een interessante roman over hoe opgroeien tussen twee culturen, zoals de ondertitel ook luidt, kan zijn.
S. Koops
Rececent NBD Biblion
Een dochter schrijft over het huwelijk, in de jaren zestig, van haar ouders: de Turkse Ahmet en de Nederlandse Els; haar observaties en herinneringen uit haar jeugd brengen de cultuurverschillen onbevangen in beeld.
bibliotheek.nl