dichtbundel Dichter Bij Het Verleden in het Oldambt

Dichter Bij Het Verleden in het Oldambt

Zondag 22 mei was de presentatie van de bundel die is voortgekomen uit het project Dichter bij het Verleden in het Oldambt. De presentatie vond plaats in Museum Slag bij Heiligerlee.
Het project is erop gestoeld om de verbinding tussen oud en jong in de provincie Groningen te stimuleren middels het delen van verhalen. Onder leiding van Rob Rosendahl, de op 8 december 2021 op 66-jarige leeftijd overleden voormalig stadsdichter van de gemeente Oldambt, werden dichters en kunstenaars gekoppeld aan ouderen.
http://dichterbijhetverleden.nl/

Fluvialis aan de Westerwoldse Aa

Wie koffie wil volgt ’s ochtends handgeschreven richtingbordjes door een woud van wiegende zeeanemonen, kale dierenschedels reeds verbleekt door tand des tijds, vastgelopen roestige machines in de wortels van een hardnekkig brandneteltapijt.

Langs drie heksenbezems volgt de weg voor het schoonvegen van het voorsteven, het bezorgde hart en voor de wilde vrouw vermomd als boskat leeft zij zeven levens.

Voortvarend buitenhuis achter de dijk meedeinend op groene tarwegolven, immer wappert de communistische vlag in rood katoenen flarden.

Hoor de stemmen der naakte vrouwen dansend tussen koeien vrijer kan het niet, pacifisme woont in een huis gewapend met een trommel en een fluit, uit de trekharmonica klinkt een geïmproviseerd diatonisch verjaardagslied.

Aan de wand prijkt een liefrijk schilderij gespijkerd met zorgvuldige pennenstreken op kwaliteitspapier op eerste gezicht niets bijzonders maar wie verder kijkt dan het oppervlak ontwaart de gelaagdheid van het leven ontdekt een verscholen oorlogsportret.

Ruwe zeebonk overstelpt een spraakvloed tot eb ontluikt een zeldzame meermin, boegbeeld in de keuken, wil zij roeren in een oersoep tot deze kolkt, verscholen achter rode fluwelen gordijnen kookt zij verheven idealen vol zingeving tot zonlicht breekt door somber wolkendek.

Gevoed met alle verhalen treden we naar buiten, een schichtig kippenvolk vlucht uit een kreukelig boerenkolenbos naar overwoekerende stekelbare bramen, de kip met gouden eieren is hun onlangs levenloos ontnomen door een enkeltje in haviksvlucht. Een verstrikte zilvermeeuw biedt een behouden vaart voor wie met haar meegaat, met klinknagels beslagen motorschip, uit opgelegde ketens bevrijden wij haar, met de smaak van alle verhalen, om ongerept vrijheid na te jagen.

1 gedachte over “Dichter Bij Het Verleden in het Oldambt”

  1. Pingback: Dichter bij het Verleden Oldambt – bundel presentatie – Refia Doevendans

Reacties zijn gesloten.