Heraldicus

Tweekoppige adelaar, meesterlijke tweespaltzaaier, tomeloze bron van illusies en misleiding, jouw macht rijkt tot verre.

Herrezen uit een ei als een vuurvogel ben jij er, telkens weer, om je zelf te behagen en de mensen over jouw wegen te drijven, verdeel en heers! Wie niet luisteren wil zal bliksem en regen treffen!

Vloog jij niet voor de wagen van onze Helios of was het Tengri in je betere dagen? In Asgard’s levensboom is jouw nest te vinden, uitgetogen fabeldier. Is de macht toen je uitvloog je naar het hoofd geschoten? Ben jij werkelijk het dier dat mensen naar geluk doet leiden?

Honingzoet vloeit uit je ene tong terwijl de ander zwarte pek uitroept, aartsvijanden zijn het. Je eigen buik weldoorspekt terwijl de wereld onder jouw scherpzinnigheid onherroepelijk vervalt in duigen

Jouw vleugels wijduit zon en maan bedekkend, zweef jij op grote hoogte als gekroond serpentenjager. Niemand kan je iets maken in de wereld onder jouw klauwen, bovendien heb jij de regels gemaakt waar iedereen zich aan houdt. Traditie zal vele monden snoeren, laat het volk dromen, tegen elkaar vechten, geeft ze brood en een koning, ketent ze aan normen en waarden laat ze huiveren in angst voor een Apocalyps die gaat komen en jij vaart er wel bij, mijn beste adelaar , denk je dat ik dat niet door heb?

Manipulator zonder wroeging, vlieg jij behendig door de tijd terwijl de meesten een leven blijven slapen maar mij heb je niet, mij ben je kwijt, ik durf je geboortenaam te roepen: Öksökö! Met mijn woorden vang ik je, ik maak iedereen wakker voor het te laat is, ik zal naar mij zelf gaan zoeken, het wordt tijd voor een onverdeelde onafhankelijkheid.


Banieren en gedichten Galerie Wiek XX, expositie in Cultuurhuis de Klinker, Winschoten